Silkeborg sætter tal på naturen

Silkeborg Kommune vil gerne have overblik over, hvordan borgerne bruger naturen. Det svar skal HedeDanmarks sensorer levere.

Silkeborg satser på at være et mekka for udeliv. Kommunen er i fuld gang med at udvikle området, så Silkeborg bliver endnu mere attraktivt for folk, der holder af frisk luft. Samtidig ønsker kommunen at få mere viden om, hvordan borgerne benytter de naturskønne omgivelser. Det er her, HedeDanmark kommer ind i billedet. HedeDanmark og Silkeborg Kommune er således i fællesskab ved at sætte tal på naturen og borgernes brug af den.

”I Silkeborg Kommune har vi sat gang i etableringen af en masse nye faciliteter – blandt andet et nyt søbad, nye mountainbike-ruter og et nyt foreningshus til kano- og kajakfolket. Vi vil imidlertid gerne være mere konkrete i vores måling af effekten af det. Det kan være svært at måle på, men en af mulighederne er at sætte sensorer op og måle på aktiviteten,” siger udviklingskonsulent i Silkeborg Kommune, Simon Hartwell Christensen.

Gode oplevelser

Han forklarer, at den viden, som data leverer, eksempelvis er nyttige i bestræbelserne på at give gode oplevelser til brugerne.

– Vi kan bedre kanalisere trafikken, når vi tæller op på, hvor ryttere, mountainbikere, løbere eller folk, der bare går en tur færdes henne. Vi får et klarere billede af brugermønsteret, siger Simon Hartwell Christensen.

– Vi kan i det hele taget bruge data til en masse. Der bliver snakket meget om, at naturen er blevet et slags udeaktivitetsrum – en slags udendørs idrætshal. Det er eksempelvis interessant at sammenligne, hvor mange der dyrker motion ved Almind Sø i forhold til, hvor mange der spiller badminton i hallen i Skæring, tilføjer han.

Ifølge udviklingskonsulenten kan data desuden bidrage til at danne overblik over, hvor eksempelvis mountainbike-ruter bliver mest slidt og kræver vedligehold. Og om kommunens investering i ”Trækstien”, der er en vandrerute langs Gudenåen, står i mål med borgernes brug af den.

”Det bliver spændende at se, hvordan vi kan tælle i naturen, så det giver et retvisende billede. Måske skal vi have flere sensorer eller flytte deres placering. Det er svært at måle brugen af naturen, men hvis vi ikke tæller, så gætter vi bare,” understreger Simon Hartwell Christensen.

Fordele for Silkeborg Kommune

Data på brugen af specifikke områder

Fakta som bidrager til beslutninger omkring allokering af ressourcer

Målrettet vedligeholdelse af benyttede naturområder der giver brugerne den bedste oplevelse

Luk menu
×
×

Kurv